Koloidní mlýn JMC 60 1,50kW 230V pro velmi jemné mletí, drcení, míchání, homogenizaci, dispergaci a emulgaci chem. látek a potravin.
Koloidní mlýny se používají zejména v potravinářském a chemickém průmyslu, jsou vhodné především pro výrobu ořechových a arašídových másel, mletí mouky, drcení a míchání koření a dochucovadel. V chemickém průmyslu se pomocí těchto mlýnů homogenizují a míchají materiály jak kapalné, tak pevné. Mlecí zařízení koloidního mlýnu vyvíjí hydraulické a mechanické řezné, rázové, stlačovací, třecí a smykové síly.
Princip mletí: Mlýn využívá k mletí stator a rotor v podobě nerezových ozubených konický válců, mezi které je horní násypkou dodáván materiál, velmi silný motor a vysoké otáčky zajistí velmi jemné rozemletí a smíchání materiálu. Pro změnu hrubosti (10-50um) mletí lze výškově posouvat stator vůči rotoru a tím měnit mezeru mezi mlecí soustavou.
Model JMC 60 je vybaven zpětným potrubím, kterým lze namletý materiál opakovaně vracet zpátky do horního trychtýře, tím dochází k opakovanému mletí a dokonalejší homogenizaci a promíchání látky. Zpětné potrubí lze jednoduše vypnout a vyřadit z procesu mletí otočením páky, která přepíná směr toku materiálu zpětné potrubí / vyústění koloidního mlýnu.
Srdcem mlýnu je silný 1f motor 1,5kW 230V/50Hz, jeho otáčky 2800ot/min jsou pevné a nemění se. V případě, že je potřeba míchat či drtit tvrdší materiály je mlýn opatřen 8mm hadicovým vstupem a výstupem pro vodní chlazení pomocí ponorného oběhového čerpadla (není součástí balení). Mlýn lze snadno rozebrat bez použití nářadí a vyčistit jeho vnitřní částí, které přichází do styku s mletým materiálem.
Všechny části stroje, které přicházejí při činnosti do styku s dávkovanými potravinami jsou vyrobeny z "potravinářské" nerezi: NEREZOVÁ OCEL 1.4301, ČSN 17 240, AISI 304. Jejíž chemické složení vyhovuje normě k použití výrobků pro potraviny.